Ειδικές προβολές και ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ειδικές προβολές και ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Τιμάται η επέτειος και τηλεοπτικά.

Κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου η χώρα τιμά μια μαύρη επέτειο που δεν πρέπει κανείς να ξεχνά. Κατόπιν εισήγησης του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Μια ημέρα που αναφέρεται στις σφαγές και τους εκτοπισμούς εναντίον ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου, που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων και των εθνικιστών του Κεμάλ Ατατούρκ από το 1914 ως και μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Ο αριθμός των θυμάτων σύμφωνα με τις περισσότερες ελληνικές, αλλά και κάποιες ξένες, πηγές υπολογίζεται σε πάνω από 300.000. Η Ποντιακή γενοκτονία έχει οριστεί και αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS).

Το κανάλι Cosmote History θα τιμήσει την εν λόγω με ειδικές προβολές και ντοκιμαντέρ το διήμερο 18 και 19 Μαΐου. Μεταξύ άλλων, θα προβληθεί τη Δευτέρα 18/5 στις 22:00 το ντοκιμαντέρ «Πόντος: Μνήμες στην ομίχλη του παρελθόντος» του Γιώργου Δεμίρ, με πρωτότυπη μουσική επένδυση από την Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Νωρίτερα το ίδιο βράδυ (21:00) η «Μηχανή του Χρόνου» θα είναι αφιερωμένη στα γεγονότα της περιόδου με μαρτυρίες, οικογενειακές ιστορίες και «άγνωστες» δίκες των Νεότουρκων.

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.