Ο τελευταίος αγώνας Μουντιάλ με περιγραφή Γιάννη Διακογιάννη (vid)

Ο τελευταίος αγώνας Μουντιάλ με περιγραφή Γιάννη Διακογιάννη (vid)

Πώς ασθένησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998

O Γιάννης Διακογιάννης ήταν, κατά γενική ομολογία και αποδοχή, η σημαντικότερη προσωπικότητα τηλεσχολιαστή και ιστορικού του ποδοσφαίρου που ανέδειξε η χώρα.

Η τελευταία του μουντιαλική μετάδοση έλαβε χώρα στις 11 Ιουνίου 1998 στο Μουντιάλ της Γαλλίας και στον αγώνα Ιταλία – Χιλή 2-2, αποδεικνύοντας πως παρά την χρόνια απραξία και το βεβαρημένο της υγείας του, παρέμενε ο κορυφαίος Έλληνας sportcaster.

H καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε, καθ’ όλη τη διάρκεια του β’ ημιχρόνου, σε συνδυασμό με τον υγρό, κρύο αέρα και την κακή υποδομή των δημοσιογραφικών θεωρείων, που άφηνε ακάλυπτους τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, επηρέασαν σε αρνητικό βαθμό την υγεία του, με αποτέλεσμα μετά το τέλος του ματς να εμφανίσει υψηλό πυρετό και να μεταφερθεί εσπευσμένα στην πανεπιστημιακή κλινική του Μπορντό. Η διάγνωση ήταν ωτίτιδα βαριάς μορφής, με συνοδεία έρπη στο αυτί και μηνιγγίτιδα πρώτου βαθμού, αποτέλεσμα ευάλωτου οργανισμού στις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες.

Ο δημοφιλής sportcaster έχασε, φυσικά, όλο το υπόλοιπο Μουντιάλ, αφού προείχε η αποκατάσταση της υγείας του. Και οι οπαδοί της μπάλας χάσαμε τη φωνή που στιγμάτισε για πάντα τα κορυφαία ματς της νιότης μας…

Ειρήσθω εν παρόδω, «Μουντιάλ» στα ισπανικά σημαίνει «Παγκόσμιος». Το 1962 με αφορμή το Μουντιάλ της Χιλής η εν λόγω λέξη πρωτοεμφανίστηκε στις ελληνικές εφημερίδες μέσω του νεαρού τότε Γιάννη Διακογιάννη στην «Αθλητική Ηχώ». Στα ρεπορτάζ που υπέγραφε, είχε κάνει αναφορά στη λέξη «Μουντιάλ» τονίζοντας χαρακτηριστικά πως έτσι λένε οι αποκαλούν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η πλήρης ονομασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα ισπανικά είναι το «Copa Mundial de la FIFA». Τα ισπανικά χρησιμοποιούνται στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, πλην της Βραζιλίας που μιλάνε πορτογαλικά αλλά κι εκεί υπάρχει η λέξη Mundial. Η παράδοση των χωρών της Λατινικής Αμερικής στο άθλημα και η συγκυρία των επαναλαμβανόμενων διοργανώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε λατινόφωνες χώρες έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Ο Διακογιάννης είναι λοιπόν ο… πατέρας της λέξης για τη χώρα μας. Αλλη μια κληρονομιά που μας άφησε…

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.