Έδωσε ημερομηνία ο Μόσιαλος: Πότε «τελειώνει» η Ελλάδα με τον κορωνοϊό (Vid)

Έχετε καταλάβει ότι ο μεγάλος εχθρός δεν είναι πια η Όμικρον;

Ποια είναι η πραγματικά μεγαλύτερη απειλή στην πανδημία.

H πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να μην έχει εξαλειφθεί πλήρως, όλοι οι δείκτες όμως δείχνουν ότι παρότι η παραλλαγή Όμικρον παραμένει πολύ μεταδοτική, τα κρούσματα και οι νοσηλείες πέφτουν σε ικανοποιητικό και σταθερό ρυθμό, έτσι ώστε να θεωρείται ότι πλέον και με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο, ότι οδηγούμαστε σε μία ανοσία της αγέλης του γενικού πληθυσμού.

Στην Ελλάδα τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί σε έναν αριθμό κάτω από τα 3.000 ανά ημέρα όμως τόσο στη διεθνή ιατρική κοινότητα όσο και στις ελληνικές επιτροπές των ειδικών αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τους επιστήμονες είναι οι μακροχρόνιες επιπλοκές και συμπτώματα του Covid-19.

Το σύνδρομο του long Post covid όπως ονομάζεται είναι η κατάσταση που βρίσκονται όσοι νόσησαν από κορωνοϊό και παρουσιάζουν συμπτώματα ή σημεία πιθανών μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσου που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-COV-2.

Όπως δηλώνει ο Δρ. Αργύριος Τζουβελέκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Πατρών «To Long COVID-19 σύνδρομο αποτελεί στην παρούσα φάση τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία, μετά την οξεία λοίμωξη από κορωνοϊό. Από τον πνεύμονα, η σοβαρότερη επιπλοκή του συνδρόμου, ονομάζεται πνευμονική ίνωση και χαρακτηρίζεται από πολλαπλές ουλές στο πνευμονικό παρέγχυμα, κατάλοιπα της λοίμωξης από κορωνοϊό. Εμφανίζεται σε ποσοστό 10-20% στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ περί τους 4.000 ασθενείς, το μελλοντικό αντίκτυπο του συνδρόμου στη δημόσια υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντικό».

Ακολουθήστε το Dailymedia.com.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα των media.